Verslag laatste Drupal User Group (DUG) bijeenkomst

Tijdens de laatste bijeenkomst van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap (DUG) konden we kennis maken met Capgemini en Spark (Making Drupal Go Large + Spark: improving the authoring experience). Hieronder mijn verslag.

Making Drupal Go Large

Drupal wordt gebruikt in alle industrieën en voor alle soorten van websites (overheid, communicatie, media, pharma, e-commerce…) en vaak werken grote teams aan het ontwikkelen en het onderhoud van één website. Mooie voorbeelden van Drupal CMS websites zijn de sites van VRT, Ikea, het Witte Huis, Eurostar, Janssen Pharmaceutica, Carrefour, VT4, BPost, … Sommige sites krijgen meer dan een miljoen bezoekers per dag en hebben vaak meerdere miljoenen geregistreerde gebruikers.

Eén manier van werken om dit soort sites te bouwen, is de manier die Capgemini gebruikt. Zij vergelijken het bouwen van een website met het bouwen van een auto. Aan een basismodel kunnen verschillende opties toegevoegd worden. Op die manier is het ook mogelijk om de vergelijking door te trekken en een echte “drupal factory” op te zetten met een soort van lopende band systeem. Iemand in het team bouwt de structuur van de site (chassis) op een gestandaardiseerde manier. De volgende voegt de door de klant gevraagde opties (modules) toe en nog iemand anders zorgt ervoor dat het er allemaal uitziet zoals de klant het wilt (carosserie – theming).

Je kunt voor de klant dus letterlijk werken met een soort van menu-kaart waarin je start met een basiswebsite die helemaal aan de wensen van de klant kan aangepast worden.

Dit soort grote websites heeft ook nood aan dedicated servers en speciale configuraties om het “logge” Drupal toch performant te houden. Ook hiervoor zijn er standaard oplossingen die naar wens uitgebreid kunnen worden. (boost/varnish)

Bij elke stap van het bouwen van de site wordt de klant betrokken en wordt er met de klant samengewerkt om de website zoveel mogelijk aan zijn wensen te laten voldoen. Eer zo een website van de band rolt zijn er verschillende etappes waarbij de site letterlijk van de ene test server naar de volgende versast wordt alvorens in productie te gaan. Aan het einde van de rit krijgt de klant een website die gemakkelijk te onderhouden moet zijn en die voldoet aan de best practices, dus waarbij de code voor de mensen die de site moeten onderhouden goed gestructureerd en leesbaar is én op de juiste plek staat.

Spark Initiative

Eén van de punten waar Drupal niet zo goed, of zelfs buitengewoon slecht op scoort is de ‘authoring experience’. Vergeleken met andere CMS’en loopt Drupal op dit vlak ver achter. Elk ander CMS maakt het de gebruiker veel gemakkelijker om content aan te maken en/of te bewerken.

WYSIWYG is met Drupal ook mogelijk maar niet out of the box. Het kost de gebruiker/developer heel veel werk en moeite om van Drupal een gebruiksvriendelijke tool te maken voor de eindgebruiker. Terwijl diezelfde eindgebruiker bij elk ander CMS automatisch een erg mooie en gebruiksvriendelijke interface krijgt. Hoog tijd voor een inhaalmanoeuvre. En plots is er Spark.

Spark is een set van uitbreidingsmodules voor Drupal. Geschreven met Drupal 8 in het achterhoofd, maar ook compatible met Drupal 7. In Drupal 8 zal Spark zelfs deel uitmaken van de core.

Wat heeft Spark te bieden:

  • Een responsive toolbar (admin) die er nu ook goed uitziet op mobile devices
  • Een geïntegreerde wysiwyg editor met nog steeds de mogelijkheid om verschillende text formats te gebruiken. Deze editor is een speciale versie van CKEditor die in samenwerking de makers van CKEditor is herschreven voor Drupal.
  • Een in-place editor. Inhoud kan nu rechtstreeks op de pagina bewerkt worden.
  • Mobile Device Preview tool. Een must voor elke web developer. Bekijk nu rechtstreeks van in Drupal zelf je website op beeldschermen van alle mogelijke formaten. Dit maakt het gemakkelijker om je responsive design te testen.
  • Een responsive admin theme. Dit maakt het ook mogelijk voor admins om de site te beheren via het smalle scherm van een smartphone.
  • Verschillende andere verbeteringen aan de back-end zoals een filter in het modulebeheerscherm.

Spark is een hele vooruitgang op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en is gelukkig ook al voor Drupal 7 beschikbaar. Dit zal zeker deel uitmaken van verschillende toekomstige projecten. Of er ook een versie voor Drupal 6 komt betwijfel ik.

Ik heb Spark intussen al in house getest en het is een plezier om mee te werken. Het maakt de hele user experience een stuk beter en plaatst Drupal CMS op dat gebied eindelijk min of meer op het niveau van Wordpress, Joomla en andere CMSen. Deze module levert het bewijs dat de veelzijdigheid, uitbreidbaarheid en kracht van Drupal ook hand in hand kan gaan met gebruiksvriendelijkheid.

Labels