Hoe lang gaat een website mee? En waarom je die na 4 jaar best grondig aanpakt.

Door Bart Nijs op 8-05-2023

Als je een website hebt voor je zaak, vraag je je waarschijnlijk af hoe lang deze meegaat voordat je hem moet vernieuwen of vervangen. Het antwoord is niet eenvoudig, omdat het afhangt van verschillende factoren. Maar in deze blog geven we je enkele richtlijnen en tips om de levensduur van je website te bepalen en waarom het verfrissen ervan na 4 jaar een goed idee is.

cartoon verouderde website

Wat bepaalt de levensduur van een website?

De levensduur van een website wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals:

  • Het doel en de boodschap van je website: Wat wil je bereiken met je website? Wil je informeren, amuseren, verkopen of betrekken? Afhankelijk van je doelstelling heeft je website meer of minder vaak updates en veranderingen nodig.
  • De doelgroep van je website: Wie zijn je bezoekers en wat verwachten ze van je website? Zijn ze elke dag op zoek naar nieuwe content, zoals nieuws, blogs en evenementen? Hoe relevant ben je voor hen? Zit je in een snel veranderende markt, zoals de creatieve of technische sector, waar mensen verwachten dat je altijd bij de tijd bent? Of is je doelgroep niet zo "internet-minded" en moet je ze als het ware nog bewust maken van de mogelijkheden? Stem je website dus voortdurend af op je bezoekers, dit verlengt de levensduur.
  • Het ontwerp van je website: Het internet is gevoelig voor trends en mode. Wat nu "hot" is, kan volgend jaar alweer "not" zijn. Als je te lang wacht, kan je website misschien vanzelf weer hip worden (maar of je bedrijf zo lang kan wachten, is een tweede vraag...). Wees dus flexibel. Door regelmatig kleine aanpassingen in het ontwerp te doen, zorg je ervoor dat je bezoekers niet meteen schrikken en wegklikken wanneer ze je website bezoeken.
  • De techniek van je website: Het internet verandert voortdurend, ook op technisch gebied. Het kan zijn dat je je website niet meer kunt updaten omdat het Content Management Systeem (CMS) dat je gebruikt verouderd is of niet goed samenwerkt met het thema dat je gebruikt. Of je besteedt meer tijd aan het repareren van fouten en bugs dan aan het toevoegen van nieuwe landingspagina's. Misschien wordt het gebruikte CMS niet langer ondersteund of is het ingehaald door de concurrentie. Laat je daarom goed informeren over het gebruik van een CMS-systeem. Sluit altijd een onderhoudscontract af bij een website zodat je zeker weet dat je website veilig is (en blijft) en dat je verzekerd bent van de laatste updates.

Wat is dan de gemiddelde levensduur van een website?

Zoals eerder gezegd, is er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Uit verschillende onderzoeken en blogs blijkt echter dat de gemiddelde levensduur van een website ergens tussen de 2 jaar en 9 maanden en 5 jaar ligt. Dit betekent niet dat je na deze periode je website meteen moet vervangen, maar wel dat je hem regelmatig moet evalueren en verbeteren. (zie bronnen onderaan)

Waarom zou je na 4 jaar je website moeten opfrissen?

Bij Prosite hanteren we de vuistregel van 4 jaar. Dit heeft vooral te maken met de snelheid waarmee onze omgeving en de technische mogelijkheden veranderen. Het internet is één van de belangrijkste communicatiemiddelen geworden, maar tegelijkertijd ook een dynamisch en vluchtig medium. Wat nu goed werkt, kan morgen alweer achterhaald zijn.

Daarom raden wij aan om na 4 jaar kritisch naar je website te kijken en te bepalen of hij nog voldoet aan de volgende criteria:

  • Is hij nog steeds afgestemd op het doel en de boodschap van je bedrijf?
  • Is hij nog steeds relevant en aantrekkelijk voor je doelgroep?
  • Is het ontwerp nog steeds modern en gebruiksvriendelijk?
  • Is de techniek nog steeds veilig en functioneel?

Als het antwoord op een of meer van deze vragen nee is, dan is het tijd om actie te ondernemen. Je kunt ervoor kiezen om kleine aanpassingen te doen om je website weer up-to-date te maken, of je kunt ervoor kiezen om een volledig nieuwe website te laten maken die weer jaren mee kan.

Hoe kunnen wij je helpen?

Bij Prosite zijn we gespecialiseerd in het maken en onderhouden van websites die perfect passen bij jouw bedrijf en jouw doelgroep. We zorgen ervoor dat jouw website altijd up-to-date is met de laatste trends en ontwikkelingen op het web, zodat je altijd een voorsprong hebt op je concurrenten. Daarnaast bieden we ook onderhoudscontracten aan, zodat je website altijd veilig en up-to-date blijft.

Wil je weten hoe we jou kunnen helpen om je website te vernieuwen of te verbeteren? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor een gesprek. We luisteren graag naar je wensen en doelen en maken een voorstel op maat voor jouw bedrijf.

Wacht niet langer en geef je website de opfrisbeurt die hij verdient. Zo zorg je ervoor dat je website langer meegaat en meer resultaat oplevert voor jouw zaak. We kijken ernaar uit om van je te horen!

Bronnen: 

(1) Wat is de gemiddelde levensduur van een website? - weCare Media. https://www.wecaremedia.nl/blog/wat-is-de-gemiddelde-levensduur-van-een….
(2) Wat is de levensduur van een website? | Netvlies. https://www.netvlies.nl/blogs/wat-de-levensduur-van-een-website.