Ik heb nog een Drupal 6 website, wat nu?

De allerlaatste versie van Drupal werd vandaag officieel gelanceerd! Meer dan 3000 vrijwilligers werkten bijna 5 jaar lang aan deze compleet vernieuwde versie 8 van Drupal CMS.
Een gevolg van deze nieuwe versie is dat de "verouderde" versie 6 van Drupal amper nog 3 maanden zal ondersteund worden.

Wat moet ik nu doen met mijn Drupal 6 website? Moet ik overstappen naar versie 7? Of direct naar versie 8? Of kan ik nog wat wachten?

Inhoud kan vrij vlot verhuisd worden naar de nieuwe bestemming. Bijzondere functionaliteiten van je website steunen dan weer op een aantal "modules". Die worden door de Drupal community aan developers aangeboden en verschijnen regelmatig in nieuwe, aangepaste vorm om ook op de laatste Drupal-versie vlekkeloos te draaien.

Vaak worden de modules echter in functie van de noden van een specifieke site geschreven en staat de community niet garant voor updatewerk, zodat belangrijke aanpassingswerken zich opdringen. Geen eenvoudige klus, gezien de nieuwe, meer objectgeoriënteerde programmeerstijl binnen Drupal 8 (D8).

Indien uw website breed ondersteunde modules gebruikt die beperkt zijn in aantal, zullen zich weinig problemen stellen bij een upgrade naar D8 en kan u, als early adopter, bovendien genieten van de nieuwste verbeteringen en een maximale periode van technische ondersteuning van uw website.

Naargelang de laatste update van de gebruikte modules, lijkt het dikwijls echter wijzer om eerst voor een upgrade naar Drupal 7 (D7) te gaan: de veiligheid van alle componenten wordt opgevolgd door de community en zo goed als alle modules werden al langdurig aangepast voor een optimale werking binnen deze vertrouwde context.
Nadien kan weer de overstap naar een rijpere versie van D8 overwogen worden. 

Een uitzondering vormen websites waar externe applicaties aan vasthangen en die binnen de bedrijfsprocessen een snelle laadtijd en grote performantie vereisen. Maar in de meeste gevallen is het, indien u alle delicate functionaliteiten van uw website veilig wil stellen, wellicht nog even wachten tot de eerste belangrijke upgrades de prille Drupal-8 editie verder wapenen en maximale stabiliteit verlenen - in vergelijking met D7 wordt weliswaar een kortere 'opwarmperiode' verwacht.

Conclusie : Als je een basis Drupal 6 (D6) website hebt, met weinig extra modules, zal het vrij eenvoudig zijn om over te stappen naar Drupal 8. Heb je echter een complexe Drupal 6 website met custom modules, dan lijkt het ons aangewezen om nog  minstens enkele maanden te wachten.