Upgrade van Drupal 6 naar Drupal 8

Upgrade van Drupal 6 naar Drupal 8

Drupal 6 is heeft op 24 februari 2016 het "End of Life" stadium bereikt, wat betekent dat er geen ondersteuning meer wordt geboden vanuit de community. Het is dan ook om veiligheidsredenen belangrijk om je Drupal 6 website zo snel mogelijk een upgrade te geven naar een nieuwe versie.

Drupal 8 begint meer en meer volwassen begint te worden en er zijn ook meer modules beschikbaar die extra functionaliteit toevoegen aan een website. Daarom is het nu mogelijk om de meeste websites met behoud van alle (of de meeste) functionaliteit te upgraden. Dat was nu ook het geval voor onze eigen prosite.be website.

We hebben uiteraard van de upgrade gebruik gemaakt om enkele van de nieuwe interessante toeters en bellen die Drupal 8 biedt toe te voegen. Zo kunnen we voor nieuwe artikels gebruik maken van de paragraphsmodule. Het bewerken en toevoegen van inhoud was nog nooit zo eenvoudig dankzij onder andere inline editing.

Het meeste werk aan het ombouwen van onze eigen website naar Dupal 8 zat in het creëren van een nieuwe theme, het aanpassen van de inhoudstypes en het opnieuw bouwen van de verschillende views. We wilden de eenvoudige look en feel van de oude website behouden, maar toch een frissere look krijgen. Dit hebben we gedaan door het gebruik van een ander lettertype, grotere marges. Doordat we gebruik maken van het Bootstrap-css-framework als basis was onze website al responsive nog vóór we zelf één regel code hadden geschreven. De Twig theming engine waar Drupal nu gebruik van maakt het werk van de themer gemakkelijker, al is het nog wat zoeken en puzzelen.

Views is nu onderdeel van de drupal core en vereiste dus geen extra installatie. Ook in views heeft PHP plaats moeten ruimen voor Twig.