Drupal is dood, lang leve Drupal

Drupal 7 én Drupal 8 zullen op hetzelfde moment aan hun einde komen.... Vanaf november 2021 zal er geen ondersteuning meer zijn vanuit de community voor deze versies. Voor websites die gebouwd zijn in Drupal 8 is dat geen probleem, zij kunnen eenvoudig upgraden naar Drupal 9 dankzij de nieuwe structuur die sinds Drupal versie 8 gebruikt wordt.

Drupal 7 end of life

Voor websites die nog gebouwd zijn in Drupal versie 7 is dat echter wel een (groot) probleem. De upgrade naar de nieuwe versie van Drupal is dan niet zo eenvoudig.

Meer info op de officiële aankondiging.

Wanneer moet ik mij zorgen beginnen te maken?

Als je nu een relatief eenvoudige website hebt die draait op Drupal 7 kun je nog pakweg 2 jaar op beide oren slapen. Al kan het zeker geen kwaad om de overstap naar Drupal 8 al (veel) eerder te overwegen. Voor sommige modules is er en komt er geen alternatief in Drupal 8. Daar staat tegenover dat er veel nieuwe mogelijkheden zijn in de nieuwe versie.

Als je een complexere website hebt, eventueel met veel op maat geschreven code dan wacht je best geen twee jaar meer om aan de overstap te beginnen. Drupal 8 gebruikt een heel andere codebase dan Drupal 7 en er zal dus heel wat tijd kosten om de code te vertalen van het ene systeem naar het andere.

Wat als ik de overstap niet maak?

Als je niet de overstap maakt zal je website toch gewoon blijven werken. Alleen is de vraag hoe lang. Geen security updates meer betekent dat je site gemakkelijker ten prooi zal vallen van hackers. Dit hebben we ook gezien bij Drupal 6. Geen updates van de code meer betekent ook geen ondersteuning voor nieuwe versies van PHP. Een upgrade van de server kan er dan ook voor zorgen dat je website stopt met werken.