Het belang van HTTP status codes (SEO)

Het aantal links dat naar jouw website verwijst is één van de belangrijkere SEO ranking factoren van de grote zoekmachines (Google, Bing, Yahoo). Dankzij deze links, en voroal de kwaliteit van de site waarvan de links komen, krijgt je website, tot op pagina-niveau, een bepaalde "waarde" ('link juice' in SEO termen). Het is natuurlijk belangrijk om deze waarde verder te verhogen, want dan kom je hoger te staan in de zoekresultaten. Deze waarde verliezen is natuurlijk een ramp en moet je "opnieuw beginnen".

Een ganse website of enkele pagina's 'verhuizen' naar bv. een nieuwe URL structuur kan tot zo'n ramp-scenario leiden, indien dit niet grondig wordt aangepakt.

Daarom wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde "HTTP status codes" die er voor zorgen dat de opgebouwde SEO-waarde van een pagina ('linkjuice') niet verloren gaat maar wordt doorgegeven aan de nieuwe URL. Dit kan om een 'tijdelijk' (302) of 'permanent' (301) verhuis gaan, met of zonder behoudt van de 'link juice'.

HTTP status overview

Labels