WordPress websites ombouwen, stabieler én gebruiksvriendelijker maken

Door Bart Nijs op 21-05-2021

WordPress is, in vergelijking met bv. Drupal, een veel gebruiksvriendelijkere CMS voor de klanten. Maar het (schijnbare) gemak en eenvoud van WordPress komt met een prijs... 

Vele plugins en theme's voor WordPress zijn betalend, maar daarom worden ze nog niet altijd even goed onderhouden. Daarenboven zijn er ook vaker plugins die de werking van andere plugins blokkeren. Het is daarom altijd een evenwichtsoefening om een WordPress website met meerdere plugins up-to-date én werkende te houden.

Intussen hebben wij al verschillende websites moeten ombouwen bv. omdat het theme niet langer ondersteund wordt en pogingen tot updates resulteren in het crashen de website.

Door onze ervaring met WordPress en dit soort problemen hebben we een strategie ontwikkeld die niet afhankelijk is van leveranciers van themes. Als een klant onze hulp inroept voor een soortgelijk probleem dan doen wij eerst een grondige audit van de website. We gaan op zoek naar conflicten tussen de verschillende plugins en het theme. In de meeste gevallen vervangen wij het theme helemaal zodat dat al niet meer voor conflicten kan zorgen. We behouden de look en feel van de website door gebruik te maken van een zogenaamde page builder.

Eén van de redenen waarom WordPress-plugins onderling vaak conflicten hebben, is omdat er voor elke mogelijke taak veel verschillende plugins bestaan en die zijn niet allemaal even goed gecodeerd of onderhouden. Dit geldt ook voor de verschillende page builders in WordPress. Er is er echter eentje die er met kop en schouders uitsteekt qua gebruiksvriendelijkheid en opties en dat is Elementor. En dan vooral de 'pro'-versie van Elementor. Er bestaat ook een beperktere, gratis versie van Elementor die zeker even veilig is in gebruik maar die heel veel opties mist, waaronder de theme builder.

Als je bij Prosite een website laat bouwen, dan krijg je er gratis de pro versie van Elementor bij, samen met alle ondersteuning die wij kunnen bieden. Elementor kan ook in veel gevallen een aantal andere plugins vervangen zodat er minder kans is op conflicten.

Dat is wat wij recent gedaan hebben voor de website van Multiobus.

De klant had 3 jaar geleden zelf een website gebouwd in WordPress met een aangekocht theme en ingebouwde page builder. Ze deden ook zelf het onderhoud maar 'plots' was het niet meer mogelijk om aanpassingen of updates te doen.

Prosite heeft dan de hele website omgebouwd, mét behoud van inhoud gebruik makend van Elementor Pro. Na deze ombouw werkt alles opnieuw zoals het hoort én bovendien op een veel gebruiksvriendelijkere manier dan voordien. Daarnaast hebben we een aantal andere verbeteringen toegevoegd zoals verschillende post types die het aanmaken van inhoud en de interactiviteit met de bezoeker vergemakkelijken.