Screen Resolution ≠ Browser Window Resolution

Iedereen is het erover eens dat de meeste computergebruikers een 1024x768 (of hoger) schermresolutie gebruiken. Maar dat wil daarom nog niet zeggen dat ze ook hun browser-scherm maximaliseren en gebruik maken van deze volledige breedte.
Daarenboven verliezen we links en recht (scrollbalk, kaders), boven en onder (taskbar, menus, toolbars en extensions) heel wat pixels, waardoor de netto bruikbare breedte (en hoogte) voor onze website enorm ingeperkt wordt.
De Browser Window Resolution is dus keiner dan de Screen Resolution.
Als webdesigner moeten we hiermee rekening houden!
In 3 verschillende artikels (Actual Browser Sizes, Screen Resolutions and Better User Experience, Browser Screen Size Tester) werden enkele studies en testen gedaan.
De conclusies zijn duidelijk en unaniem:

  • Hou de breedt van het ontwerp op maximaal 1000pixels, hierdoor bereik je 80% van alle bezoekers. Wil je naar de 90% gaan, dan ligt met maximaal aantal pixels voor het ontwerp op ongeveer 800pixels.
  • Ontwerp vóór uw bezoekers, zelfs als dit wil zeggen dat de site verschrikkelijk lijkt op grote resoluties.